dimarts, de gener 04, 2005

 

Llast

Dilluns de Reis. Tot obert; gairebé tot per fer. Paradoxes: N. i M., joves, per fer, defensen el vell, allò fet, contra el nou, per fer. Jo, el vell, el fet, defenso el nou, per fer, contra el vell, que no és solament allò fet, sinó, de fet, el que ja es troba, definitivament, des-fet. M. cita Benedetti, que recorda el seu carrer com al símbol més preuat que resta al final; però això pot ser només el resultat del que anomenem paradisos perduts i, se sap, no hi més paradisos que els perduts, paradisos, justament, per perduts.

He dit símbol, i, per tant, de l'ordre del que queda lligat, interpretat -al marge que puguem interpretar-la, aquesta interpretació, o no puguem-. En el meu cas, no seria un carrer, degradat i empobrit en el record, sinó un color, un blau, que per extensió o per simbiotització o per metabolització fóra el nom mateix del que hauria de vedar l'ingrés a l'altre: funció del nom. Blau, és l'esglaó des del qual s'entrellucaven serralades alçurant-se en indrets llunys. La respiració era un acte fictici, i, tot i així, es respirava. El peatge, l'empetitiment dels cors, els que ara, després, es cansen.

El carrer és també la deixa d'un cos envermellint-se sobre l'asfalt, la mort que no vaig veure per mor d'haver-la vist.

I una claror estantissa travessada pel pinyol d'oliva en el paper de tret: autoconstrucció infantil ordida per les tardes de rec i oripell.

Trec de G. Ferrater: "L'artista ho és només perquè du a terme per mitjants peculiars el que cadascun de nosaltres fa com pot: l'intent de no ser tontos del tot, de no viure completament adormits".

I deixo també això altre, que no és de Ferrater:

E la terra bagnata
e i neri altissimi monti
tacevano vinti. Sembrava
che un di cattivo
avesse con un sol gesto
tutto pietrificato

E la pioggia lavava quelle pietre.

(Sandro Penna, 1906-1977)

Mirar el demà. No aferrar mai l'ahir. No pesar-lo. No arrossegar-lo. Saber que hi és, i prou.





Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?