dimecres, d’abril 30, 2025

 

Mort ençà, mort enllà


Naixem, ens reproduïm (cada cop menys) i morim. Té cap sentit, això? Som mera biologia a l’empara de l’atzar, la necessitat i l’oportunitat? Un joc cec de racionalitat ad hoc i no li busquis els tres pèls al gat?

Segur, hi ha qui no li cal res més:  “he vist naus en flames més enllà d’Orió”, diu el de Ridley Scott, “ara toca morir”, per més que ni ell volia morir:  el que es desconeix pot ser causa d’espant o inquietud.

L’home, teoritzava Heidegger (li concedirem que es referia a l’ésser humà, sigui home o dona o mig i mig o un terç o res o el doble de cadascun), és l’ésser que es qüestiona el ser i ser i s’ho pregunta, i, afegim-hi a tall de precisió, aspira al sentit i no pot deixar de fer-ho.

D’aquí, mites, religions, aquestes altres religions més o menys paganes que són els comunismes, anarquismes, comunitarismes..., a banda dels retorns a i demés utopies de tota mena; deixem els preppers fora.

La mort, dintell o mur, buit o no-res, còsmic o invisible cors o consciència gran o petita, per ella mateixa, nos ens aportarà cap resposta mai, aproximada o ferma. A l’hora de la veritat, compte, tan sols, el que haguem obrat “cap a fora i cap a dins” en el temps que duràrem al jardí. La resta, si n’hi ha i per dir-ho bíblicament, ens seria donat de més a més.  




Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?