divendres, de juliol 11, 2025

 

Puja la febre

 

La calor s’enfila, imposa
el seu espès respir per l’estesa de gespa
de l’ésser viu, el fred perí en algun viaducte
del que, en natura dat, s’esgarrià
entre les cordes vibràtils del productor.
Homo faber.
On és la carn que dol?, el finestral
d’on fer pujar a l’oïda el clam,
la tremolor o la por a la por?
És cert, són, els anys, anats; però,
què se’n féu, del temps?, no dura?, no deixa
ni un mil·límetre de pols?
A voltes sembla el cos una pietosa faula
revelada emboscat pathos. Ningú
pot fer-hi res si són, les mans, absents, de l’altre.
Reneix, llavors, l’infant que morí mai,
sarments de vinya vella extraviats un dia.  




dijous, de juliol 03, 2025

 

Joànica


Vivim temps de ressonància bíblica. El món s’acaba. Guerres, canvi climàtic, extinció d’espècies, noves malalties de difusió universal i ràpida, cada cop més pocs amb més poder i més pobres (absoluts o relatius) amb menys, desaparició progressiva dels recursos hídrics, exclusió, xenofòbia, materialisme únic de la producció a ultrança, desaparició de qualsevol mena de fons utòpic, de qualsevol imaginable discontinuïtat, antropofàgia de tota poesi de base i destinació humanes, per no parlar del cada vegada més celebrat transhumanisme (?). El món, s’acaba?

Quan era petit, els veïns de l’escala es coneixien, enraonaven, s’ajudaven en el que fos (i es barallaven per la roba estesa), els amics compartien i repartien, els meus pares acolliren gent a casa durant dies i dies, més d’una i dues vegades, que no tenien on anar o on estar-se, la gent se solidaritzava i, dins de la pobresa i desinformació generals, tenia consciència “original” del bé i del mal. No era pas cap paradís i, com sempre, maldats, rancúnies, odis, violències, misèries morals i personals, i el llarg i etern (?) llangardaix fosc de sempre, hi eren i fins abundaven. Però era viu el fons humà que, diuen, ens caracteritza.

Quan un veu els Trup/Musk, Gaza, la misèria ètica europea, la corrupció generalitzada, la tensió armada creixent i cada cop amb més capacitat destructiva (però cal defensar-se!, de què?, de qui?, per què?), la fragmentació o més aviat atomització social multiplicada, el pensament únic estès arreu, el viure a curt termini, l’exigència o necessitat de satisfaccions immediates (qui pot), l’absència de pensament crític, col·lectiu i individual, la confusió dantesca a les xarxes, l’esclafament induït per la massa aclaparadora de dades, i seguiu, seguiu... No sembla, per tornar als ensums bíblics, que estem caient, a velocitat de volums celestes, en l’apocalipsi, joànic o qualsevol altre?     


 


This page is powered by Blogger. Isn't yours?